fbpx

Ντάκος Κρητικός με προζύμι από φύτρο σταριού

Ντάκος Κρητικός με προζύμι από φύτρο σταριού

Ο Ντάκος η αλλιώς κρητικό παξιμάδι, είναι ένα παραδοσιακό κρητικό αρτοσκεύασμα το οποίο έχει ψηθεί δυο φορές έτσι ώστε να αποβάλει εντελώς τα υγρά, με αποτέλεσμα να είναι σκληρό και να μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εμείς λοιπόν σας προτείνουμε μία δικιά μας εκδοχή, στην οποία συνταγή έχουμε προσθέσει το ξηρό προζύμι από Φύτρο Σταριού, έναν αρχαίο ελληνικό σπόρο και είναι από την σειρά προζυμιών Livendo.
ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι κίτρινο ψιλό Τ.Μ.: 1200γρ. – 40.0%
Αλεύρι άσπρο Τ.70%: 1200γρ. – 40.0%
Αλεύρι Super Αμερικής: 300γρ. – 10.0%
Αλεύρι καλαμποκιού: 300γρ. – 10.0%
Αλάτι: 60γρ. – 2.0%
Μαγιά νωπή Μπλε Χελιδόνι: 90γρ. – 3.0%
Νερό: 1590γρ. – 53.0%
Ελαιόλαδο: 300γρ. – 10.0%
Προζύμι ξηρό από φύτρο σταριού: 120γρ. – 4.0%
ΣΥΝΟΛΟ: 5160γρ. – 172.0%

Διαδικασία:
Τύπος Μίξερ: Σπιράλ
Θερμοκρασία Βάσης: 58°C
Χρόνος Ζυμώματος: Αργό 6′ / Γρήγορο 3′
Θερμοκρασία Ζύμης: 24-25°C
Ξεκούραση: 10′
Κόψιμο Ζύμης: 600γρ.
Στόφα: 20′ στ. 30°C 75%Hgr
Χάράζουμε με σπάτουλα
1ο Ψήσιμο: 50′ στ. 210>185°C
Αφήνουμε μία ολόκληρη μέρα στο περιβάλλον και την επόμενη κόβουμε φέτες τα σημεία που έχουμε χαράξει και απλώνουμε σε λαμαρίνα
2ο Ψήσιμο: 30′ στ. 170°C