fbpx

Τσιαμπάτα προζυμένια

Τσιαμπάτα προζυμένια

Η Τσιαμπάτα είναι ένα ψωμί που έχει την δικιά του ιστορία και προέρχεται από την Ιταλία, πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Polesine και παρήχθη για πρώτη φορά το 1982 από τον Arnaldo Cavallari ο οποίος ονόμασε το ψωμί ciabatta polesana λόγο της περιοχής που ζούσε.
Υπάρχουν πολλά είδη τσιαμπάτας πλέον σε όλο τον κόσμο και ακόμα και στην Ιταλία ανάλογα την περιοχή η τσιαμπάτα έχει άλλο σχήμα, σχέδιο, δομή, ψίχα και άλλοτε με διάφορες γεμίσεις.
Εμείς σήμερα επιλέξαμε να κάνουμε μία συνταγή για τσιαμπάτα, στην οποία έχουμε προσθέσει ένα ιδιαίτερο προζύμι από την σειρά Livendo, το Zavarka Classic.
Είναι ένα νέο πρωτοποριακό προζύμι σίκαλης με προβρασμένα άλευρα σίκαλης και κριθαριού και είναι ιδανικό για λευκά και κίτρινα άλευρα που δίνουν προζυμένια ψωμιά και σνακ με κλασική μεσογειακή – ελληνική γεύση.
ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι Τ.Μ. 55%: 3000γρ. – 100.0%
Νερό: 1650γρ. – 55.0%
Ελαιόλαδο: 90γρ. – 3.0%
Αλάτι: 30γρ. – 1.0%
Ζάχαρη: 60γρ. – 2.0%
Μαγιά νωπή Μπλε Χελιδόνι: 105γρ. – 3.5%
Zavarka classic: 1200γρ. – 40.0%
ΣΥΝΟΛΟ: 6135γρ. – 204.5%

Διαδικασία:
Τύπος Μίξερ: Σπιράλ
Θερμοκρασία Βάσης: 57°C
Χρόνος Ζυμώματος: 3 ‘ αργό / 13 ‘ γρήγορο
Θερμοκρασία Ζύμης: 22-24°C
Ξεκουύραση: 35 λεπτά
Κόψιμο Ζύμης: 400 γρ
Στόφα: 20 ‘ 33°C 80%
Ψήσιμο: 25 ‘ 230>220°C