fbpx

Γιατί δεν πρέπει να διακόψεις τη σχέση αγάπης με το ψωμί!!!

Γιατί δεν πρέπει να διακόψεις τη σχέση αγάπης με το ψωμί!!!

Γιατί δεν πρέπει να διακόψεις τη σχέση αγάπης με το ψωμί!!!

«Ενώ μια διατροφή με χαμηλό θερμιδικό φορτίο

μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην 

επίτευξη στόχων για υγιεινή ζωή, το να καταναλώνουμε

καθημερινά υδατάνθρακες δεν είναι καταστροφικό για τη δίαιτα μας»

αναφέρουν οι ειδικοί.

 

Αφήστε για λίγο ελεύθερους τους εαυτούς σας

και μη στερηθείτε ένα ζουμερό μπέργκερ ή μην επιλέξετε να φάτε και σήμερα μια άνο- στη πίτσα! Βασισμένοι πάντα στα αποτελέσματα των ερευνών, σας καταθέτουμε στοιχεία που αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του ψω- μιού στην καθημερινή μας διατροφή. Το ψωμί είναι βασική τροφή παγκοσμίως, 

είναι η κοινή τροφή όλων των κοινωνιών και των πολι- τισμών. Είτε το συναντούμε σαν κύριο γεύμα είτε σαν συνοδευτικό γευμάτων, το ψωμί είναι κύρια πηγή υδατανθράκων. Το ψωμί αποτελεί τρόφιμο με πανάρχαιες καταβολές και παρά τις μεταβολές που έχει υποστεί για να μπορέσει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των κοινωνιών, απαιτεί πάντα απλές και υγιεινές πρώτες ύλες για να φτιαχτεί: αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά.

…λίγο χρόνο και μεράκι!

Σχετικά με τη διατροφική του αξία,

το ψωμί είναι μία από τις θεμελιώδεις πηγές υδατανθράκων (άμυλο) οι οποίοι αφομοιώνονται αργά και επομένως δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Μιας και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και με χαμηλά λιπαρά:

το ψωμί είναι μια τροφή πλήρης που συμβάλλει στην ισορροπημένη διατροφή.

Τα προζυμένια ψωμιά ειδικότερα, κρίνονται ακόμα πιο ωφέλιμα για την υγεία. Η αρτοποίηση με προζύμι επιτρέπει την παραγωγή ψωμιών με υψηλότερες συγκεντρώσεις σημαντικών μετάλλων όπως, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Τα τελευταία συμβάλλουν στην καλύτερη δομή και λειτουργία των οστών και των μυών.

Σύνθετοι υδατάνθρακες και Γλυκαιμικός Δείκτης

Όταν στοχεύουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε το 50% (κατά μέσο όρο) της καθημερινής ενέργειας από τους υδατάνθρακες. Από αυτούς, τα 2/3 είναι ωφέλιμα σε μορφή σύνθετων υδατανθράκων οι οποίοι και αποτελούν καύσιμο για τις ανάγκες του μυϊκού μας συστήματος. Το ψωμί αποτελείται από σύν- θετους υδατάνθρακες σε ποσοστό 50-60%. Είναι ένας αυθεντικός σύμμαχος υγείας για την ισορροπημένη διατροφή. Ο Δρ. Bruce Hamaker, καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Purdue University, αναφέρει ότι η κακή δημοσιότητα που έχει πάρει το ψωμί έχει να κάνει με το πώς κάποιοι υδατάνθρακες αξιοποιούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, από το πώς αυτοί οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται και επομένως αυτό που ενδιαφέρει είναι οι συνέπειες στο Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ). Το λευκό ψωμί έχει γρηγορότερη επίδραση στο ΓΔ, κι εκεί βασίζεται η άποψη ότι ο συγκεκριμένος τύπος ψωμιού δεν είναι υγιεινός. Αν καταναλώνουμε για πολύ καιρό μεγάλες ποσότητες λευκού ψωμιού, τότε το άμυλο μεταβολίζεται με γρήγορο ρυθμό και άρα απελευθερώνεται γρήγορα στο αίμα η γλυκόζη. Αυτό είναι που αποτυπώνεται αρνητικά στην αντίληψη των καταναλωτών.

 

Γιατί εξετάζουμε την επίδραση του ψωμιού στο Γλυκαιμικό Δείκτη;

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης μετράει το αποτύπωμα συγκεκριμένων τύπων και ποσοτήτων τροφίμων στο πώς αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Όσο μικρότερη είναι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα ύστερα από την κατανάλωση ενός τροφίμου, τόσο πιο χαμηλός είναι ο ΓΔ. Επομένως, τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ θα προκαλέσουν λιγότερη έκκριση ινσουλίνης. Αυτομάτως, τα τρόφιμα αυτά κρίνονται περισσότερο υγιεινάΜια απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (τρόφιμα με υψηλό ΓΔ), συνδέεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό προκαλείται γιατί το πάγκρεας παράγει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να διασπάσει το σάκχαρο. Έτσι, αφού ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας, συσσωρεύεται λίπος στους ιστούς του σώματος.Αυτό που αξίζει πρακτικά να κρατήσουμε στο νου μας είναι ότι υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» υδατάνθρακες, με τους «καλούς» να είναι εκείνοι που μεταβολίζονται με πιο αργό ρυθμό και άρα έχουν πιο αργή επίδραση στο ΓΔ. Ψωμιά και αρτοσκευάσματα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως αυτά που φτιάχνονται από άλευρα ολικής άλεσης ή περιέχουν σπόρους, χαρακτηρίζονται ως «καλά» ακριβώς επειδή επιδρούν αργά στο ΓΔ.