fbpx

Τι είναι η μαγιά?

Τι είναι η μαγιά?

Μαγιά, ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο

Η μαγιά είναι ένας μικροσκοπικός μικροοργανισμός που υπάρχει από την φύση στον αέρα και το έδαφος, που επιτρέπει τη ζύμωση. Λειτουργεί σαν ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο, μετατρέποντας διάφορα απλά μόρια.
Αυτό το κυτταρικό εργοστάσιο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παρασκευή ψωμιού, μπύρας και κρασιού
μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για  επεξεργασία διαφορετικών μορίων σε βιομηχανική κλίμακα.

Μαγιά κάτω από το μικροσκόπιο.

Ζύμωση με μαγιά: είναι απολύτως φυσικό!

 

Η μαγιά είναι ένας μονοκύτταρος ζωντανός μικροοργανισμός . Γι’ αυτό το μέγεθός του είναι τόσο μικροσκοπικό, συγκρίσιμο με έναν κόκκο άμμου . Αυτό ο αόρατος, ζωντανός οργανισμός έχει τεράστιες δυνατότητες. Η μαγιά έχει φυσική παρουσία στη Γη για εκατομμύρια χρόνια . Η ζύμωση της μαγιάς είναι ένα φυσικό φαινόμενο στο περιβάλλον.

 Πριν από 5-6 χιλιετίες, η μαγιά εξημερώθηκε για την παραγωγή ψωμιού, κρασιού, μπύρας και άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση . Επιπλέον, η μαγιά εξακολουθεί να είναι ένα συναρπαστικό μικροσκοπικό εργοστάσιο αν σκεφτεί κανείς όλες τις διαφορετικές χρήσεις που είχε σε όλη την ιστορία.

Η μαγιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ποικίλων φυσικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, αρωμάτων και ενζύμων. Παρέχει επίσης επιλογές για την ανάπτυξη νέων μορίων για διατροφικούς ή ιατρικούς σκοπούς.

 

Τι είναι η ζύμωση με μαγιά;


Απουσία αέρα, η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και χαμηλή ενέργεια. Αυτή είναι η διαδικασία ζύμωσης. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της παρασκευής ψωμιού: τα σάκχαρα που προέρχονται από το αλεύρι μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο κάνει τη ζύμη να φουσκώνει. Το αλκοόλ που παράγεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης εξατμίζεται πλήρως κατά το ψήσιμο. Η ζύμωση είναι η διαδικασία με την οποία η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε οινόπνευμα στη μπύρα και το κρασί (από τους υδατάνθρακες που προέρχονται από τη βύνη (φύτρο κριθαριού) και στο κρασί (από τους υδατάνθρακες στα σταφύλια).

Παρουσία αέρα, η μαγιά δεν παρέχει τη μεταβολική διαδικασία της ζύμωσης: αναπνέει και πολλαπλασιάζεται. Η μαγιά τρέφεται από την ζάχαρη και την μετατρέπει σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό (αλλά όχι αλκοόλ), έτσι η ζάχαρη παρέχει την ενέργεια για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν τα κύτταρα της μαγιάς. Με αυτήν την διαδικασία οι παραγωγοί μαγιάς παράγουν άφθονες ποσότητες μαγιάς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Η μαγιά είναι ένας μονοκύτταρος ζωντανός μικροοργανισμός που  χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παρασκευή ψωμιού, μπύρας και κρασιού

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται εκατοντάδες δευτερογενείς μεταβολίτες (μικρά μόρια) που επηρεάζουν το άρωμα και τη γεύση του τελικού προϊόντος (μπύρα, ψωμί, κρασί…).

Η μαγιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κυτταρικό εργοστάσιο για την παραγωγή μορίων σε βιομηχανική κλίμακα και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Τα προϊόντα από μαγιά χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων τα τρόφιμα, η υγεία των ανθρώπων και των ζώων, τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, οι ανανεώσιμες χημικές ουσίες, ακόμη και τα βιοκαύσιμα

Τι μπορεί να γίνει με τη μαγιά που χρησιμοποιείται ως εργοστάσιο κυττάρων;

Η μαγιά δεν μετατρέπει μόνο τη ζάχαρη. Το εργοστάσιο αυτό των κυττάρων, απορροφά επίσης με φυσικό τρόπο λιπίδια και αμινοξέα, καθώς και όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της, από το περιβάλλον. Η μαγιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μορίων για μια ποικιλία εφαρμογών σε εμπορικούς σκοπούς.

Η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στη μαγιά. Οι ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως η μελάσα χρησιμοποιείται ως τροφή για την τη μαγιά και τα ένζυμα της δημιουργούν νέες χημικές ουσίες από τη συνηθισμένη διαδικασία ζύμωσης. Αυτή είναι σαφώς μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση για τη δημιουργία μορίων μαγιάς που διαφέρει από άλλες χημικές διαδικασίες παραγωγής μαγιάς.

 

Μαγιά: Ένα ευέλικτο συστατικό στη λευκή βιοτεχνολογία


Η χρήση ενός ζωντανού μικροοργανισμού όπως η μαγιά για την παραγωγή αγαθών όπως τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι φορείς ενέργειας συμμετέχει στη λεγόμενη λευκή βιοτεχνολογία. Είναι μια νέα πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Ενώ η χημεία έχει παράγει πολλά προϊόντα χαμηλής βιοδιάσπασης, όπως τα πλαστικά, με τη λευκή βιοτεχνολογία, είναι δυνατή η σύνθεση προϊόντων εύκολα διασπόμενων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για:

• Παραγωγή μεταβολιτών: ένζυμα, βιταμίνες, αρώματα…
• Επεξεργασία απορριμμάτων, για μείωση της ρύπανσης
• Παραγωγή παραγόντων βιοελέγχου: για τον έλεγχο εντόμων, παθογόνων και ζιζανίων. (βιολογικά λιπάσματα)
• Βιολογικά καύσιμα και ενέργεια: η αιθανόλη μπορεί να παραχθεί από υπολείμματα καλλιεργειών. (βιοκαύσιμα)

 

Ανθρώπινες ορμόνες φτιαγμένες από μαγιά


Η δημιουργία μιας ανθρώπινης ορμόνης, της υδροκορτιζόνης (Η υδροκορτιζόνη ανήκει στα βραχείας δράσης γλυκοκορτικοειδή με μέσο όρο δράσης 8-12 ώρες), είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στη χρήση της μαγιάς ως μικροσκοπικού εργοστασίου κυττάρων στην ιατρική. Αυτή η στεροειδής ορμόνη λειτουργεί μειώνοντας τη φλεγμονή για να μειώσει τον πόνο, τον κνησμό και το πρήξιμο (φλεγμονή) και χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Η μέθοδος λήψης αυτής της ουσίας από την μαγιά δημιουργήθηκε από μία γαλλική ομάδα σε συνεργασία με μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία.
Η μαγιά χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ινσουλίνης , της ορμόνης που στερούνται τα άτομα με διαβήτη. Επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν πολλές νέες ενώσεις που σύντομα θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος της ζωής μας.

 

Με την δύναμη της μαγιάς!


Η μαγιά είναι ο καλύτερος οργανισμός για τη λήψη αλκοόλης με ζύμωση σε βιομηχανική κλίμακα. Αυτή η αλκοόλη είναι καθαρή αιθανόλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

• Στην προετοιμασία των αποσταγμάτων
• Στην αρωματοποιία
• Ως εναλλακτικό βιοκαύσιμο στη βενζίνη.


Μαγιά για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμη ανάπτυξη


Με τη φυσική διαδικασία της ζύμωσης, η μαγιά παράγει αιθανόλη από υδατάνθρακες. Ωστόσο, από πού προέρχονται αυτοί οι υδατάνθρακες;

Η αρχική γενιά βιοκαυσίμων, προέρχονταν από άμυλο καλλιεργήσιμων τροφίμων (σιτηρά, δημητριακά, πατάτες) και ζαχαροκάλαμο φυτών.

Τα σάκχαρα για τα βιοκαύσιμα της δεύτερης γενιάς προέρχονται από ένα ευρύτερο φάσμα πόρων, που δεν χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών: ξύλο, μη βρώσιμα μέρη φυτών, φύλλα, ακόμη και φυτικά απόβλητα.
Η έρευνα για τη μαγιά συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν πώς να την κάνουν πιο ανθεκτική στο αλκοόλ.
Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των προσπελάσιμων επιλογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και θα συμβάλει στην προώθηση ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής.