fbpx

Η μαγιά βρίσκεται παντού στη φύση

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η μαγιά είναι παντού, γύρω σας και μέσα σας!
Η μαγιά δεν υπάρχει μόνο στην επιφάνεια των φρούτων και των μούρων, τελικά.
Υπάρχει επίσης στα φυτά, στο έδαφος, ακόμα και στο σώμα σας!
Μπορείτε ακόμη να βρείτε μαγιά στα πιο βαθιά βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού.
Μπορεί ακόμη και να ισχυριστούμε ότι η μαγιά υπάρχει παντού!

Ανάπτυξη και επιβίωση ζυμομυκήτων

 

Η μαγιά είναι ένας ζωντανός, μονοκύτταρος οργανισμός. Η μαγιά είναι πολύ κοινή στη φύση και μπορεί να απομονωθεί από πολλά υλικά πλούσια σε ζάχαρη. Καθώς η μαγιά μεγαλώνει, μετατρέπει την τροφή της, με τη μορφή ζάχαρης ή αμύλου, σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ζύμωση.

Η μαγιά χρησιμοποιεί οργανικές ενώσεις, όπως η ζάχαρη, ως πηγή ενέργειας και δεν χρειάζεται το ηλιακό φως για να αναπτυχθεί. Διαφορετικοί τύποι ζυμομυκήτων μπορούν να επιβιώσουν σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Η μαγιά μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες από -2 έως 45 °C. Κάποια μαγιά μπορεί να επιβιώσει ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αυτό καθιστά τη μαγιά ανθεκτική και ικανή να ζει σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων.
Υπάρχουν περισσότερα από 1.500 είδη άγριας μαγιάς που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, πολλοί άλλοι πιθανώς υπάρχουν στη φύση και περιμένουν να βρεθούν!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

  Η μαγιά υπάρχει παντού στη φύση από τη στεριά μέχρι τη θάλασσα και ακόμη και έντερο μας.
  Η μαγιά είναι ανθεκτική και μπορεί να αντέξει τόσο τις ακραίες όσο και τις κρύες θερμοκρασίες.
  Η μαγιά είναι ευεργετική για πολλά φυτά και ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων!
  Οι φυσικές μαγιές χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο με ασφαλή τρόπο εδώ και αιώνες για την παρασκευή και το ψήσιμο και ακόμη περισσότερο!

Που ζει η μαγιά?

 

Η μαγιά είναι ιδιαίτερα άφθονη σε ζαχαρούχα μέσα όπως τα φρούτα και το νέκταρ λουλουδιών. Οι ζύμες από τη φλούδα των φρούτων και των μούρων έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης των καρπών. Οι πρώτοι άνθρωποι χωρίς καν να γνωρίζουν τι είναι οι ζύμες, χρησιμοποιούσαν σάπια φρούτα για να φτιάξουν ποτά και αλκοόλ που είχαν υποστεί ζύμωση.Οι θαλάσσιες ζύμες σε αντίθεση με αυτές που βρίσκονται στην ξηρά έχουν απομονωθεί από διαφορετικές πηγές, όπως θαλασσινό νερό, φύκια, θαλάσσια ψάρια και θηλαστικά.

Ενώ οι μαγιές μπορούν να βρεθούν στη στεριά και στη θάλασσα, μπορούν επίσης να βρεθούν τόσο κοντά όσο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας! Ζυμομύκητες συμπεριλαμβανομένων των Candida albicans, Rhodotorula rubra, Torulopsis και Trichosporon cutaneum, έχουν ανακαλυφθεί να ζουν ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών των ανθρώπων και στο δέρμα των ανθρώπων ως μέρος της χλωρίδας του δέρματος τους.

Οι ζύμες μπορούν επίσης να εμφανιστούν φυσικά μέσα μας! Αυτές οι ζύμες μπορούν να βρεθούν στη μικροχλωρίδα του εντέρου του ανθρώπου και άλλων θηλαστικών καθώς και σε ορισμένα έντομα.

 

Μαγιά: Ο μεγαλύτερος ευεργέτης της μητέρας φύσης

 
Η μαγιά υποστηρίζει πολλούς οργανισμούς στη φύση προστατεύοντάς τους ή διευκολύνοντας την υγεία και την αναπαραγωγή. Σε ορισμένα λουλούδια, οι ζύμες αποικισμού αυξάνουν τη θερμοκρασία του λουλουδιού και προσελκύουν επικονιαστές για να βοηθήσουν στη διάδοση της γύρης τους. Για ορισμένα είδη μυρμηγκιών η μαγιά δρα ως φυσικός προστάτης έναντι ορισμένων βακτηρίων και βοηθά την υγεία τους.
 

Στους ανθρώπους, οι φυσικές ζύμες στο έντερό μας βοηθούν στη σύνθεση της μικροχλωρίδας μας και η ποικιλομορφία αυτών των ζυμών μας βοηθά να παραμείνουμε δυνατοί και υγιείς. Η φυσική χλωρίδα του γαστρεντερικού σωλήνα συμπεριλαμβανομένων των ζυμομυκήτων βοηθά τους ανθρώπους να αποφύγουν διάφορες γαστρεντερικές προκλήσεις όπως η διάρροια και οι λοιμώξεις.

Η μαγιά, μαζί με τις προηγμένες τεχνολογίες ζύμωσης, παρέχει επίσης την τέλεια απόκριση για τη βελτίωση της φροντίδας των ζώων, διατηρώντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους και τη σπανιότητα της γης.

 

Οι φυσικές χρήσεις της μαγιάς

 

Από την αυγή της ανθρωπότητας, οι άνθρωποι απολαμβάνουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη μαγιά. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι από τη βόρεια Κίνα έφτιαχναν ποτά που είχαν υποστεί ζύμωση από άγρια μαγιά από μέλι, ρύζι, σταφύλια και μούρα ήδη από το 5000 π.Χ. Στοιχεία χρήσης φυσικής μαγιάς για την παρασκευή μπύρας έχουν βρεθεί στο σημερινό Ιράν σε θραύσματα πηλού ηλικίας τουλάχιστον 5.000 ετών. Οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν επίσης ζυμωτά ψωμιά χρησιμοποιώντας άγρια μαγιά (προζύμι) γύρω στο 1000 π.Χ. με βάση αρχαιολογικά στοιχεία. Η φυσική μαγιά χρησιμοποιήθηκε επίσης συνήθως για την παραγωγή κρασιού. 

Η πιο κοινή από αυτές τις ζύμες που χρησιμοποιούνται για αυτά τα προϊόντα είναι ο Saccharomyces cerevisiae. Οι θαλάσσιες ζύμες, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πολλών βιοδραστικών ουσιών, όπως αμινοξέα, ένζυμα, γλυκάνες, γλουταθειόνη, φυτάση και βιταμίνες. Αυτές οι ζύμες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, βιοδιαλύματα για την προστασία των καλλιεργειών και στη χημική βιομηχανία βιολογικών προϊόντων.

Η μαγιά, μαζί με τις προηγμένες τεχνολογίες ζύμωσης, παρέχει επίσης την τέλεια απόκριση για τη βελτίωση της φροντίδας των ζώων, διατηρώντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους και τη σπανιότητα της γης.

 

Μαγιά: Από τη φύση στο σπίτι σας

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μαγιά ως ζωτικό μέρος του φυσικού κόσμου κάνει όλο και περισσότερο τον δρόμο της στα προϊόντα στα σπίτια μας. Ενώ η φυσική μαγιά χρησιμοποιείται παραδοσιακά για αρτοποίηση και ζυθοποιία για αιώνες. Η μαγιά χρησιμοποιείται τώρα για μια ευρεία γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων προβιοτικών, συμπληρωμάτων διατροφής (διατροφική μαγιά ή NOOCH) και ακόμη πιο εκπληκτικά για την παραγωγή καυσίμου αιθανόλης!

Φαίνεται ότι καθημερινά ανακαλύπτονται νέες χρήσεις της μαγιάς!